Uutiset

Semat mukana huikeassa Tanssin Talo -projektissa!

Kansainvälisestikin harvinainen ja Suomen ensimmäisen tanssille omistetun rakennuksen avajaisia vietetään huomenna 2. helmikuuta. Tanssin Talo on tanssille omistettu vierailuteatteri Helsingin Ruoholahdessa Kaapelitehtaan yhteydessä. Talo on suunniteltu tanssin ehdoilla ja mm. esiintyjän näkyminen näyttämön joka paikasta on otettu suunnittelussa huomioon. Istuinpaikkoja on 1094 ja suurin näyttämökorkeus onkin peräti 24 metriä.

Tanssin Talon julkisivu.
Tanssin Talo

Upeaa kokonaisuutta on ollut toteuttamassa lukuisia eri toimijoita, mm. arkkitehtitoimistoja, rakennuttajia, sisustussuunnittelijoita ja muita toimijoita. Tanssin Talon budjetti sisältäen Lasipihan ja tarvittavat korjaukset ovat n. 42 milj. euroa.

Miten Semat on päässyt osaksi isoa, tunnettua ja monimutkaista projektia?

Yksi Tanssin Talon toimittajista, riihimäkeläinen Kenno Tech Oy, valikoitui ulkopintojen massiivisten teräskennojen toimittajaksi laserhitsaamisosaamisen vuoksi.  Kenno Tech oli jo aiemmin kääntynyt Sematin puoleen tarvitessaan projektiammattilaista toisen projektin johtamiseen, mutta samalla hän organisoi tämän seinäkennoprojektin. Kenno Tech Oy on vuonna 2002 perustettu, laserhitsaukseen erikoistunut yritys, lisää Kenno Techista voi lukea täältä.

Sematista projektivetoon valikoitui pitkän kokemuksen omaava Vesa Kotiranta. Sematilla on ollut jo aikaisemmin muutamia rakentamiseen liittyviä projekteja, joille on ominaista pitkä alihankintojen ketju, eri toimittajien ja kokonaisuuksien hallinta sekä haastava ajan- ja projektinhallinta.  Edellä mainitut olivat keskeisessä roolissa myös Tanssin Talon – projektissa. Tanssin Talo -projektin toteutuksessa on ollut mukana lukuisia eri yrityksiä. Kenno Tech Oy:n ja sitä kautta Sematin osalta projekti oli ulkopintojen teräskennojen toimitus.  Itse seinät oli jaettu kahteen osaan, Corten- ja haponkestävään seinään. Valmiin talon seinät näyttävät ikään kuin leijuvan irrallaan talon rungosta, mikä luo ilmavan ja kevyen vaikutelman.

Vasemmalla haponkestävä seinä ja oikealla Corten-seinä.

Projekti lähti käyntiin alkuvuonna 2021 Kenno Techillä ja heti alkuun tiedettiin, että suunnittelulle, teräksen hankkimiselle ja itse valmistukselle tulee kiire. Covid-19 toi mukanaan lukuisia haasteita materiaalitoimituksille, sillä toimitusaika käytettävillä materiaaleilla olisi pitkä.  Onneksi terästehtaan ja arkituksen aikataulut pitivät hyvin paikkaansa. Ennakoivalla hankinnalla pystyttiin välttämään hintojen nousun vaikutukset.

Kennojen mitoitukset, kennojen lujuuslaskennat ja tietenkin asennustapa piti huomioida jo suunnittelussa, sillä korkeimmillaan kennot kurkottavat taivasta yli 24 metrin korkeudessa.

Ammattimainen projektinjohto, hankintojen hallinnan tärkeys korostui myös tässä projektissa. Me Sematissa haluamme painottaa molempia – projektin ammattimaista johtamista sekä hankintojen hallinnan tärkeyttä – mikäli koet haasteita projektin hallinnan kanssa, lue lisää projektipalveluistamme tai mikäli koet haasteita hankinnan kanssa, lue lisää hankinnan ja tilaus-toimitusketjujen kehittämisestä.