Uutiset

Semat 15 vuotta – hallituksen puheenjohtaja Heikki Mikkolan haastattelu

Sematin perustamisesta tuli reilu viikko sitten kuluneeksi 15 vuotta. 10-vuotispäivää juhlistimme aikanaan ikimuistoisesti, tätä merkkipaalua toivomme pääsevämme juhlimaan ensi vuonna. 15-vuotispäivän kunniaksi julkaisemme Sematin hallituksen puheenjohtajan, Heikki Mikkolan, haastattelun.

Lakimies, varatuomari Heikki Mikkola, päätyi Sematin kelkkaan jo ihan alkuvuosina.

-Ajauduin Sematille ihan sattumalta. Silloinen kollega toisessa työpaikassa kertoi, että vastikään perustetussa yrityksessä, jossa hänen veljensä oli osakkaana, tarvittiin apua juridiikkaan liittyvissä kuvioissa. Aloin sitten ihan talkoohengessä tukemaan nuorta firmaa matkallaan.

Alusta asti Sematilla on ollut vahva tekemisen meininki ja asiakas on ollut aina ykkönen.

-Alkuun Semat oli tosi pieni. Toiminta oli hyvin epämuodollista ja epäjärjestelmällistä – keskityttiin täysillä asiakkaisiin ja firma pyöri siinä sivussa. Perusarvot – asiakaslähtöisyys ja asiakkaan tarpeen kuunteleminen – ovat kuitenkin olleet alusta asti kantavana voimana ja säilyneet kautta linjan.

-Meininki oli varsin reipasta – töitä tehtiin hulluna ja raskas työ vaati myös raskaat huvit. Kyllähän tuo meno on tässä kymmenen-viidentoista vuoden kuluessa rauhoittunut, kun ikää on tullut ja perheet kasvaneet.

Kasvu alkaa

-Firma alkoi kasvaa, kun Rathgeberin Janista tuli toimitusjohtaja. Jani ideoi myös sopimuksiin liittyvät koulutukset, joita aloin vetää sivutoimisesti.

Samalla Heikki jatkoi toimitusjohtajan tukena muun muassa yritystoimintaan ja henkilöstöön liittyvissä asioissa. Vuonna 2010 hänet valittiin hallituksen puheenjohtajaksi. Seuraavana vuonna hänestä tuli myös Sematin osakas.

-Kun Janista tuli toimitusjohtaja, alkoi Sematin toiminta kehittyä järjestelmällisempään suuntaan. Tuli uusia prosesseja ja järjestelmiä, jotka sujuvoittivat työntekoa. Emme ole jääneet junnaamaan paikoillemme, Semat on jatkuvasti kehittyvä organisaatio.

Vahvuutena asiakkaan kuunteleminen

Heikki näkee Sematin suurimpana vahvuutena asiakkaan tarpeiden aidon kuuntelemisen.

-Emme vie meidän omia prosesseja asiakasorganisaatioihin ja syötä niitä sinne väkisin. Ratkaisut tehdään aina asiakkaan tarpeen mukaan sen sijaan, että ne perustuisivat kulloinkin vallalla olevaan paradigmaan. Kukin asiakas on yksilö ja sellaisina heitä kuuluu kohdella.

-Projektipäällikkömme ovat mukautumiskykyisiä ja ymmärtävät asiakkaan liiketoimintaa ja tarpeita. Yhteistyöehdotuksia tehdessä harvoin vielä tiedetään asiakkaan tarpeita täysin. Toimeksiannon alkaessa ne oikeat tarpeet vasta tunnistetaan, ja löydetään oikeat ratkaisut.

Kasvualusta tuleville projektialan supertähdille

Heikki on erityisesti ylpeä siitä, että Semat on vuosien varrella toiminut kasvualustana nuorille projektiammattilaisille.

-Aiemmin keskityimme tarjoamaan kokeneita projektipäälliköitä ja -johtajia. Joitain vuosia sitten aloimme palkata myös uransa alkutaipaleella olevia projektiosaajia. Monet heistä ovat nousseet asiakasprojektien kautta hyvinkin vastuullisiin tehtäviin.

-Muutoksessa oli kyse asiakkaiden kuuntelemisesta ja tarpeisiin vastaamisesta. Olemme kehittäneet palvelutarjontaamme vuosien varrella aina asiakastarve edellä.

Sematin palvelutarjonta on kattava ja kokonaisvaltainen, ja talosta löytyy monenlaista osaamista.

-Ennen meillä oli pelkkiä insinöörejä. Projektinjohtotehtäviin ei kuitenkaan valmista suoraan mikään koulutus – kokemuksen kautta näihin hommiin opitaan. Ei se katso koulutustaustaa, ja nykyisin meillä onkin osaajia monenlaisista eri taustoista, mitä myös asiakkaamme arvostavat.

”Kyky mukautua vallitsevaan tilanteeseen on ollut se tekijä, joka on pitänyt Sematin hyvässä vireessä myös huonompina aikoina.”

Brändin rakentamisesta tukea kasvulle

Markkinoinnilla on suuri rooli yrityksen kasvussa ja menestyksessä. Brändin rakentaminen on vauhdittanut kasvua myös Sematilla.

-Mainitsisin vahvuutena myös viime vuosien brändityön, joka on tukenut vahvasti Sematin menestystä. Markkinointi tuli kuvioon mukaan vuonna 2015 ja sen avulla Semat on vakiinnuttanut asemansa luotettavana toimijana kohdeyleisönsä silmissä.

Semat työnantajana

Semat on elänyt liitossa suomalaisen teollisuuden kanssa niin myötä kuin vastamäessä. Henkilöstömäärä on vaihdellut vuosien varrella. Viimeisten vuosien aikana se on pyörinyt parissakymmenessä.

Maailmantalouden heittelyistä huolimatta Semat on ollut vakaa työnantaja. Rekrytoinneissa on onnistuttu hyvin. Työsuhteet ovat pitkiä.

-Meille on kerääntynyt hyvää porukkaa, kokenutta ja luotettavaa – sellaisia henkilöitä, joita voi hyvillä mielin tarjota asiakkaille. Ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä projektipäälliköihimme, kehuu Heikki.

Sematin vahvuuksista työnantajana Heikki nostaa esiin erityisesti rentouden ja joustavuuden.

-Vaikka hommat hoidetaan meillä jämptisti, on turha byrokratia onnistuttu pitämään vähäisenä. Semat on ratkaisuhakuinen – kaikki asiat on aina saatu ratkaistua niin, että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Ei ole tarvinnut riidellä, hyvässä hengessä hommat on hoidettu. Tämä toimii sekä talon sisällä että ulospäin.

Henkilöstölle pyritään löytämään mielenkiintoisia, haastavia ja vaihtelevia tehtäviä.

-Yhdelle työnantajalle työskennellessä voi saada hyvin laajan kokemuksen erilaisista tehtävistä erilaisissa organisaatioissa. Tämä on selkeä vahvuus ja etu, jota harvassa yrityksessä voidaan tarjota. Kollegoilta on myös saatavilla tukea. Sisäisesti pyritään jakamaan tietoa hyvistä kokemuksista asiakasprojekteissa, tietenkin luottamuksellisuus huomioon ottaen.

Semat tulevaisuudessa

Heikillä on vahva usko Sematin menestykseen. Teollisuudessa ymmärretään koko ajan paremmin ammattitaitoisen projektijohtamisen arvo.

”Meillä on suuria suunnitelmia ja uskoa tulevaisuuteen!”

-Uskon, että Sematilla on viiden vuoden päästä yhä enemmän kansainvälistä liiketoimintaa ja kansainvälisiä asiakkaita. Viiden vuoden päästä Sematilla on töissä sata ihmistä ja olemme se tunnetuin ja luotettavin suomalainen projektijohtamiseen keskittyvä palveluntuottaja.

Myös palveluvalikoima tulee vielä kasvamaan.

Kiitokset

-Haluan kiittää kaikkia sematilaisia hyvästä työstä ja mukautumiskyvystä. Lämmin kiitos kuuluu myös asiakkaillemme, jotka ovat luottaneet meihin näiden vuosien varrella.

Semat on laajentanut palvelutarjontaansa Heikki Mikkolan oikeudellisilla asiantuntijapalveluilla. Palvelut voivat liittyä esimerkiksi yritysoikeuteen, sopimuksiin, neuvotteluihin tai yrityksen henkilöstöasioihin. Lue lisää LakiPro-palvelustamme.